Sava Ranđelović (©Starsport)
Sava Ranđelović (©Starsport)

Srbija kao Hrvatska protekle decenije – “Guliver” među “Liliputancima” u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Vreme čitanja: 2min | čet. 30.03.23. | 00:14

Žreb će biti obavljen prvog dana aprila, a za domaćine turnira određeni su Malta, Turska, Holandija i Slovenija

Prvi put će se Srbija predstojećeg leta naći u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Delfini su na prethodnom kontinentalnom šampionatu igranom u Splitu zauzeli deveto mesto, ispali su u osmini finala i nisu stekli direktnu prohodnost. Biće “Guliver” među “Liliputancima”.

Od 22. do 25. juna održaće se kvalifikacije, za domaćine turnira određeni su Malta, Turska, Holandija i Slovenija, a olimpijski šampion će na žrebu, koji će biti obavljen prvog dana aprila, saznati imena rivala. Ko god da to bude – Srbija će biti apsolutni favorit u svakom od duela i pravo čudo bilo bi da se ne kvalifikuje za kontinentalnu smotru u Izraelu.

Izabrane vesti

Nije do sada srpska reprezentacija imala tu “čast” da igra kvalifikacije, ali pre nje jeste jedan olimpijski šampion – Hrvatska. Razočarale su Barakude u Ajndhovenu, kao i Srbija u Splitu, ispale u osmini finala i završile turnir na devetom mestu. Kasnije je Hrvatska osvojila olimpijsko zlato u Londonu, pa se u kvalifikacijama našla u društvo kome ne pripada.

Kroz nešto slično proći će ovoga leta i Srbija.

Svrstan je tim Uroša Stevanovića u prvi šešir, pa stoga neće moći da se susretne sa najkvalitetnijim ekipama koje su se našle u kvalifikacijama. Sa Rumunijom, Holandijom i Nemačkom neće moći da igra, već isključivo sa reprezentacijama koje su tu i tamo umele da zalutaju na Evropsko prvenstvo.

Poznato je kada je žreb, ko je u kom šeširu, ko se već kvalifikovao, ali ne i kada će biti šampionat?! Prvobitno je u Izraelu trebalo da se odigra u oktobru tekuće godine, ali je veliko pitanje i da li će. Postoje naznake da će krovne organizacije odustati od sulude ideje da se u razmaku od pola godine održe dva planetarna prvenstva i jedno kontinentalno, te da će se Evropsko prvenstvo u Izraelu igrati tek u januaru 2024. godine.

Ali, i dalje je sve pod znakom pitanja i nadležni će još koji put morati da se sastanu...

EVROPSKO PRVENSTVO U IZRAELU:

Sigurni učesnici: Hrvatska, Mađarska, Španija, Italija, Grčka, Francuska, Crna Gora, Gruzija i Izrael

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO:

Prvi šešir: Srbija, Rumunija, Holandija, Nemačka

Drugi šešir: Malta, Slovačka, Slovenija, Litvanija

Treći šešir: Švajcarska, Turska, Ukrajina, Poljska

Četvrti šešir: Bugarska, Finska, Velika Britanija, Portugalija



tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara